Träna din hund

Att lära hunden några olika ”konster” är nyttigt på flera sätt. Hunden får jobba med något nytt, ”konsterna” kan användas i olika praktiska sammanhang, t ex som uppvärmning inför ett agilitylopp.

Träna din hund

Nedan ska vi titta på några enkla aktiviteter, som kan utövas både inomhus och utomhus. För alla övningar gäller: ge beröm för alla små steg i rätt riktning, öva bara en kort stund i taget, och bryt när det gått bra.

Skall

Att lära hunden skalla på kommando är ganska lätt, man bygger här på ett för hunden naturligt beteende.

Sätt hunden framför dig. Visa den en godisbit som du håller i handen, genom att föra godiset förbi nosen. Håll upp handen mot bröstet (nära kroppen eller ansiktet) och säg ”Skall!”. Hunden kommer såklart att vilja ha godiset, hoppar, krafsar kanske – eller gör ett litet ljud.

Kanske måste du snabbt fresta med godisbiten igen. Så fort hunden gör allra minsta ljud, beröm direkt och säg ”Skall!” igen. Nästa gång hunden gör ett ljud, kanske skäller till redan andra gången, ge godisbiten och mycket beröm.

Alla små steg i rätt riktning belönas. Fortsätt öva – med ny godisbit – tills hunden skallar ordentligt. I början räcker det med ett skall, men det kan vara bra att lära hunden fortsätta skalla tills berömmet/ godiset kommer.

Övningen att skalla på kommando är användbar i flera sammanhang. Ett exempel är om man har en hund som behöver peppas lite extra inför ett agilitylopp – att skalla brukar sätta fart på adrenalinet lite. Det kan också vara bra om du har gått vilse i skogen eller ramlat och skadat dig. Chansen att hunden hörs när den skallar är större än att du hörs när du ropar.

Slalom mellan benen

Sätt hunden på vänster sida, ”fot”. Håll en godisbit i höger hand. Få hundens uppmärksamhet, sätt fram ditt högra ben i ett steg, samtidigt som du säger ”Slalom!” Böj dig lätt ner och håll godisbiten på utsidan av ditt högra ben så att hunden går under ditt ben för att nå godiset. Beröm och ge godis när den kommer ut på andra sidan benet.

När ni övat detta några gånger flyttar du snabbt över godisbiten till vänster hand (medan hunden befinner sig under ditt högra ben) och sätter fram vänster ben i nästa ”steg”, så att hunden får gå under det också innan det blir belöning.

Säg ”Slalom!” igen. Flytta över godisbiten, sätt fram benet etc. och fortsätt öva så att ni kan gå flera steg där hunden går in och ut under dina ben. Det här är en bra övning som fysisk uppvärmning inför agility, men också ett sätt att samla ihop hunden och få den koncentrerad på en uppgift.

Leta nycklar

Många hundar är skeptiska till att apportera metallföremål. Detta kan man såklart träna bort och göra mer positivt. Ett sätt är att ”leta nycklar”. Tag din nyckelknippa och lägg/släng den liten bit bort, kanske bara en halv meter till att börja med. Låt hunden se det.

Säg ”Leta nyckel!” eller något annat lämpligt kommando. Om hunden tycker det är otäckt att ta metallföremål i munnen, göm en godisbit under nycklarna så att hunden måste ta dem i munnen för att nå godiset. Beröm så fort hunden tar nycklarna i munnen, eller om det är väldigt jobbigt, så fort hunden rör nycklarna med nosen.

Öva det här om och om igen, beröm och ge godis. Öka svårighetsgraden efter hand genom att inte låta hunden se var nycklarna hamnar, öka avståndet och såklart utomhus på olika underlag. Det här kan du öva varje gång du är ute med hunden.

Släpp ner nycklarna lite diskret, kalla till dig hunden och skicka iväg den tillbaka där ni gått med ”Leta nyckel!”-kommandot. Fantastiskt användbart kommando då man har tappat sina nycklar – utnyttja din hunds överlägsna luktsinne och kapacitet!

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *