Att resa med hunden

Hundar på resande tass blir ett allt vanligare inslag i vardagen. För olika färdmedel gäller olika bestämmelser. Detta är bara en sammanfattad information. Kontakta reseanordnaren för mer information.

Att resa med hunden

Flyga med hund

Flyg är ett populärt transportmedel när hundar ska ut och resa. Små hundar under 8 kg får åka i en transportbur inne i kabinen Buren får då max vara 50 cm lång och 40 cm hög. Inrikestransporter i detta slag kostar ungefär 100:- tur och retur. Större hundar måste transporteras i lastutrymmet.

Åker du själv med planet är kostnaden densamma som extra gods, dvs. ca 6:-/kg. Väljer du att skicka hunden separat blir det genast dyrare, ca 1000:- enkel resa för en hund som väger 25 kg. speciella transportburar måste användas. Höjden på buren får max vara 70 cm.

Tänk på att hunden ska ha tillgång till vatten samt vara ordentligt rastad innan flygresan. Ett bra sätt att låta hunden bekanta sig med resan är att låta den få provåka med den i t.ex. bilen.

Hund på tåg

Nuförtiden tillåter inte SJ längre att man skickar hundar separat på tåg utan att matte eller husse åker med. Man får ha upp till tre hundar med sig som åker gratis med ägaren samt att på vissa tåg (X2000 ex.) finns det också särskilda hundkupéer. Nackdelen vid längre tågtransporter är att man måste själv hålla koll på hur länge tåget står vid en station för att hinna rasta hunden. Samtidigt kan det vara väldigt påfrestande för en hund att under en längre tid sitta stilla.

På de flesta tåg inrikes måste man tyvärr färdas med sin fyrbente vän i rökkupén då husdjur inte får vistas på annat ställe men på vissa tåg så finns det numera också rökfria kupéer som är avsedda för husdjur.

Kontakta SJ för mer information.

Bilresa med hund

Stora hundar åker bäst i bagageutrymmet på en kombibil med framkastningsskydd, s.k hundgaller, medan mindre valpar mår kanske bäst av att sitta i knäet, (dock ej hos föraren!) tills den vant sig vid bilåkandet.

Har du ingen kombi ska du se till att du har en säkerhetssele för hunden till baksätet. Du sätter på selen och spänner fast den i bilens bälte. Hunden har rörelsefrihet men hindras att åka fram vid hastiga inbromsningar. Denna sele finns i välsorterade fackhandlar men också hos vissa bilmärkeshandlare.

Om hunden har lätt för att bli åksjuk kan du be veterinären skriva ut åksjuketabletter (det finns även receptfria medel på Apoteket). Lugnande medel är inte bra eftersom det kan påverka hundens temperaturreglering. Mycket nervösa eller upphetsade hundar kan dock få lugnande medicin som skrivs ut va veterinär efter noggrann kontroll.

Lämna aldrig hunden ensam i bilen och absolut inte när det är varmt!

Värmeslag, som kan vara dödande, uppkommer mycket lätt. Parkera alltid bilen i skuggan eller allra helst, låt hunden vara hemma om du enbart ska utföra kortare ärenden. Detta är trots allt det skonsammaste, då den inte behöver känna jäkt och stress av stadstrafiken utan kan i lugn och ro sova hemma.

Om du måste ha hunden med dig ska du se till att det finns gott om ventilation i bilen. Har du en kombibil finns det numera s.k ”krokar” som du fäster i bagageluckan och i låset. Med denna krok kan du låsa och ingen kommer in eller kommer åt hunden i bilen. Luckan hålls öppen ca 10 cm men du måste också ha någon sidoruta öppen för att luften ska cirkulera!

Innan resan påbörjas bör hunden rastas ordentligt. Hunden bör dessutom få vatten och något att äta (om den inte blir åksjuk) ungefär två timmar innan resan påbörjas. Stanna varannan till var tredje timme (oftare med yngre hundar och valpar) och låt hunden rasta ordentligt samt dricka vatten.

OBS! Ge ALDRIG hunden tuggföremål i bilen! Vid en häftig krängning eller liknande kan detta få förödande skador! Bättre att låta hunden få leka och ”jaga av sig” när man stannar.

Trevlig resa!

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *