Försäkra din Rottweiler

Denna undersökning är gjord i upplysande syfte och ska ej anses som ledande eller gällande. Vi förbehåller oss att delar av villkoren kan ha ändrats och att dessa ej är uppdaterade.

Försäkra din Rottweiler

Vi ska försöka att hjälpa er att hitta rätt i denna djungel av hundförsäkringar som vi har idag. Vi har ringt runt till en rad olika försäkringsbolag för att kontrollera vad det kostar att ha en hund försäkrad. Vilka bolag vi tillfrågat är Agria, Folksam, Trygg Hansa, Sleipner, SveLand samt Aktiva.

Två typer av hundar kommer att ”försäkras”.

Hund nummer ett:

  • En renrasig Rottweiler men dock utan stamtavla. (går som blandras).

Hund nummer två:

  • Samma som ovan, Rottweiler, men denna är registrerad i SKK.

Så här har vi tänkt försäkra hundarna:

  • De båda ska försäkras med livförsäkring på 5000:-
  • Veterinärvårdsförsäkringen ska sättas till 15,000:-

Inga extra tillägg kommer att göras utan det är endast dessa två punkter vi ska fråga om.

Det finns några enkla punkter att svara på innan man sätter sig för att ringa runt och kolla vad en ev. försäkring kommer kosta.

Dessa punkter är:

  • Vad ska jag ha hunden till? Avel, sällskap etc.
  • Finns det en försäkring i grunden från uppfödaren? Typ valpförsäkring, dolda – fel – försäkring eller uppfödarförsäkring. Har man en försäkring från uppfödaren som en för dolda fel (hjärtsjukdomar etc.) så kan man inte byta bolag förrän denna försäkring gått ut utan att tappa detta skydd. Skulle man vilja byta bolag så måste man kolla med uppfödaren att det är Ok då de innehar delvis rabatter hos bolaget på valpkullen, dels så betalar uppfödaren en speciell avgift för att denna försäkring ska gälla.
  • Vilket belopp vill jag ha på livförsäkringen? Har jag betalat 5000:- för en valp så vill man kanske ha tillbaka hela beloppet den dagen hunden omkommer/avlider och då väljer man detta. Observera dock att man INTE får sätta ett högre belopp än inköpspriset! Om hunden skulle omkomma och det visar sig att detta belopp är högre än inköpspriset kan man, i värsta fall, bli anmäld för bedrägeri och man blir naturligtvis återbetalningsskyldig. Livbeloppet kan dock ändras om hunden meriteras eller ökar i värde under levnadstiden.
  • Hur mycket ska ersättas vid veterinärvård? Kommer hunden att t.ex. användas i avel så är det ju viktigt att det finns täckning för ett ev. ingrepp av större vikt som en operation om hunden fortfarande ska anses som avelsduglig. Har man ett belopp på 15,000:- och man måste utföra två operationer på ett år så är oftast detta belopp uppnått. Ersättningsbeloppet räknas på ex. 15,000:- per kalenderår (januari – januari osv.) Hundar som har högre risker med ärftliga sjukdomar bör man ha ett högre belopp på men allt är givetvis ens eget val.
  • Till sist bör man kolla villkoren. Vissa bolag har högre självrisker och högre procentsats av överstigande belopp (ex. 1200:- i självrisk och 30% av överstigande belopp) Om man låt oss säga lägger ut 3500:- på ett veterinärbesök så betalar man först självrisken på 1200:- och (3500-1200=2300:-) sedan 30% på 2300:- som blir ungefär 690:- till. Sammanlagt betalar man 1200 + 690 = 1890:-

Glöm bara inte det viktigaste: Det är DU som ska teckna försäkringen så låt dig inte luras till något du inte är säker på! Inget bolag har nog den perfekta försäkringen men förvissa dig om att de har bra, enkla, lättförståeliga villkor så har du kommit en bit på väg. Sedan begär att de skickar skriftliga offerter till dig tillsammans med deras villkor så du i lugn och ro kan studera de noggrannare.

I dessa dagar är nog också ekonomin som styr en del, ta därför reda på:

  • kan du delbetala?
  • vad kommer i kostnadstillägg vid ev. autogiro eller delbetalning?
  • lönar det sig att delbetala på fler gånger eller färre? Vissa har så att om du tar t.ex. på 4 gånger per år istället för 8 så tar de ingen avgift för detta.

Vid ev. frågor så ring försäkringsbolaget.

Lycka till!

One Comment

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *