Att köpa en äldre hund
Att köpa en äldre hund, vad ska man tänka på?
Oavsett om du köper en unghund eller en äldre, senior, så ska du alltid ha i åtanke att hunden byter hem och detta påverkar dem på olika sätt. En del klarar en omplacering utan större problem medan vissa kan få det jobbigt i början med exempelvis separationsångest.
Men det finns möjligheter att minska och i vissa fall också helt ta bort detta problem. Det bästa man kan göra är att låta hunden skolas in i det nya hemmet. En inskolning går till som så att man i första hand låter den tilltänkta familjen komma och hälsa på. Låt de umgås med hunden, gå ut och låt hunden få visa hur den uppför sig utomhus. Om möjligt så kan ni också visa hur hunden beter sig vid hundmöten och möten med andra människor.
Ju mer den nya familjen vet om hunden, hur den reagerar i olika situationer, desto större är chansen att omplaceringen blir lyckad för alla parter.
När familjen har besökt hunden och dess nuvarande ägare så låt dem få möjlighet att åka hem och prata om det som de har sett och upplevt. Ge dem lite frågor som de ska besvara.
Några vanliga frågor kan vara:
- Är detta en hund för oss/mig?
- Skulle vi passa ihop?
- Stämmer våra funderingar överens med det som vi sett hos hunden vi besökt?
- Tar vi hand om hunden för att vi vill ge den ett bra fortsatt liv eller för att vi tycker synd om den?
- Har den de egenskaper som vi söker hos en hund?
När familjen har tänkt klart och ni har pratat om det så är det dags att låta hunden få bekanta sig i den nya miljön. Åk och hälsa på i familjens hem, låt hunden få undersöka hemmet och även utomhus. Låt den få ta in intrycken den får och ge den tid att ”checka av” omgivningen. Stressa inte på hunden utan låt det få ta lite tid. Se till att ni själva INTE är jäktade eller stressade utan ge hunden tid.
Var noga med att alla i den tilltänkta familjen ska vara hemma och välkomna hunden på besöket. Finns det barn i familjen så ska alla vara införstådda med att hunden inte ska jagas på, lekas med eller störas under sitt besök. Detta kan såklart vara olika från hund till hund. En del finner sig snabbt i att vara på besök och inviterar själv till både lek och stoj medan andra kanske sätter sig ängsligt vid husse/matte och inte vill gå runt alls. Låt hunden ta tid på sig och försök inte ömka den eller pusha på den att gå runt. Det ska vara på hundens villkor och inte tvärtom.
När detta besök väl är avklarat och förhoppningsvis så har ni kommit överens om att hunden ska flytta så är det inte i alla fall, klart att flytta hunden. En del hundar vill gärna lära känna sin nya familj lite mer varpå fler besök både hemma hos den nya familjen men också i hundens nuvarande hem, kan bli aktuellt. Allt beror på hur väl hunden tar första besöket och hur hunden reagerar i besöket i det nya hemmet.
Sedan ska man också ha i åtanke att det just är en äldre hund som man varit och tittat på. En hund som hela sitt liv, kanske upp emot 8-9 år, i samma familj har mycket rotade rutiner för saker och ting. Visst kan man lära om vissa saker även hos en äldre hund men man bör i första hand försöka att låta dessa rutiner vara så lika som den är van vid.
När ni tycker att inskolningen är klar så är det dags att göra det formella som ska göras. Köpeavtal ska skrivas, ägarregistrering ska ordnas och alla andra ev. pappersarbeten ska göras klart.
En liten checklista för att inget ska glömmas:
- Köpeavtal, ska skrivas i två likalydande exemplar där parterna får varsitt. Var noga med att ni visar legitimation för varandra och att detta skrivs på avtalet.
- Vaccinationsbevis.
- Försäkringsuppgifter: är hunden försäkrad så ska denna flyttas till nya ägaren. Om hunden saknar försäkring kan det bli svårt att få en ny på en hund över 6 års ålder.
- Ägarbyte i Jordbruksverket – blankett att ordna detta finns att skriva ut på Jordbruksverkets hemsida. Använd blanketten som heter E21.3 Registrering-ägarbyte i Centrala hundregistret om hunden tidigare är ägarregistrerad. Är hunden oregistrerad så var extra noga med att det är den rättmätige ägaren som ni ska sluta avtal med. Detta kan enklast kontrolleras genom att säljaren/ägaren visar upp dokument som styrker dess ägarskap. Dokument kan vara ett köpeavtal, kvitto eller veterinärintyg/hälsointyg sedan tidigare.
- Ni kan också använda e-tjänsten och då går ägarbytet på någon timme. För detta krävs det att man har en e-legitimation i datorn.
- Ev. stamtavla ska skickas med.
- Alla hundar bör veterinärundersökas/hälsoundersökas innan de byter hem. Detta görs till en relativt låg kostnad hos veterinären och intyget ska inte vara äldre än 7 dagar då köpeavtalet skrivs.
När du har fått hem din nya fyrbenta vän så är det några saker som du bör ha i åtanke. Den hund du har kan ha en brokig bakgrund eller komma direkt från en annan familj. Utifrån hundens bakgrund är det viktigt att du är lugn och sansad inför introduktionen hemma hos dig. Stressa inte upp hunden, låt den ta den tid som behövs för att acklimatisera sig och framför allt: påbörja ingen träning innan du ser att hunden känner sig trygg. Din hund ska bli din nya vän och livskamrat och tillsammans ska ni uppleva massor av roliga saker. Därför är det viktigt att det blir bra redan från start.
Bjud inte hem släkt och vänner de första dagarna för att titta på din nya hund, hunden måste först få lära känna sina närmaste (dig och din familj). Det kan handla om allt ifrån några dagar till några månader allt beroende på hunden. Allt är nytt för hunden. Ge den gott om tid att bekanta sig och göra sig hemmastadd. Tänk också på att hundens dygnsrytm är annorlunda då hunden är van vid annat från det tidigare hemmet.
Egentligen är situationen att ta hem en omplaceringshund snarlik den när man får hem en valp. Det finns ingen som börjar med att stressa en valp, börjar intensivt träna den eller sätter den på plats från början. Samma sak gäller för den vuxna hunden. Ge den tid till att komma till ro och lära sig både era rutiner och den nya omgivningen. Det är mycket nytt, nya intryck och saker som den ska lära sig. Hur lång tid hunden behöver på sig varierar från individ till individ. Rådfråga gärna med någon av oss i föreningen eller med överlåtaren, om du har frågor eller funderingar.
Lycka till med omplaceringen!
Kan starkt rekommendera att man skaffar en äldre hund. Gjorde det själv när vi var en småbarnsfamilj och det fungerade utmärkt. Familjevänlig hund som blev både barnens och frugans favorit därhemma hos oss.