Pälsvård

Pälsvård

Kamning/borstning

Olika raser har olika behov av detta. De korthåriga raserna behöver inte kammas dagligen medan de långhåriga raserna bör kammas eller borstas dagligen i alla fall var annan dag, pälsen tovar ihop sig och det gör det omöjligt att reda ut med en kam eller borste, då är det bara saxen som gäller och det är ju inte den bästa lösningen i längden. Eksem kan bero på en vanskött päls till följd av klåda.

Trimning

Hundar vars päls saknar naturlig hårfällning, bl.a. spaniel och strävhårsraserna samt flertalet terriers, bör kontinuerligt trimmas. För att pälsen ska förnyas är det viktigt att dött underull och täckhår inte skärs eller klipps av utan plockas bort för att ge utrymme åt nytt hår.

Trimarbetet kan förenklas om man nyttjar specialanpassade verktyg, främst underullsknivar och trimknivar. Underullsknivar avlägsnar underull och trimknivar dött täckhår, båda utan att beskära pälsens hår.

Valet av knivmodell och grovlek är individuellt och beror på pälsens tät och strävhet.

Om man är osäker är det bättre att någon kunnig hjälper till de fösta gångerna och visar hur det ska göras. Fråga i fackhandeln eller hos veterinär vart det finns Hundtrimmare.

Klippning

Vissa raser ska klippas för att hålla pälsen i god kondition. Andra brukar också klippa pälsen under vissa säsonger, sommar och vinter, för att lättare kunna sköta pälsen.

På vintern klipps oftast pälsen runt och mellan trampdynorna på hundar med längre päls och detta görs för att inte snö och is ska bildas och orsaka skador. Be gärna någon kunnig om hjälp de första gångerna och se till att du har en bra sax som är vass men TRUBBIG så att du inte sticker hunden av misstag. En vanlig päls -eller frisörsax brukar duga bra.

På sommaren klipps också pälsen runt tassar för att hålla hunden svalare då den svettas ut genom trampdynorna. Samtidigt är man i förebyggande syfte för att inte hunden ska drabbas av ex eksem eller liknande.

Borstar

Borstens form och storlek har ingen avgörande betydelse för pälsvården utan är en ren smaksak.

Borstar med naturborst eller äkta borst används till alla pälstyper, främst för att ge pälsen vackert utseende. De är relativt mjuka och därigenom skonsamma men når inte ner i tjocka pälsar för grundlig urborstning.

Nylonborstar har samma egenskaper och användningsområde som borstar med äkta borst men har en tendens att ge statisk elektricitet i mjuka pälsar. För användning till vardags är nylonborsten mycket prisvärd.

Borstar med piggar används främst till hundar med mycket päls för urborstning och för att öka volymen.

Mixborstar har nylonpiggar med borst runt om som stabiliserar och gör att borsten når djupare i pälsen. Dessa används främst till hundar med mjukt och långt hårlag som t.ex. Afghanhund.

Kammar

Vid val av kam är det viktigt att kammens täthet passar hundens päls. Grova och extra glesa kammar passar långhåriga hundar med tjocka och krulliga pälsar som t.ex. New Foundlands hund och Pudel. Medium tandavstånd används till hundar med medellånga pälsar som t.ex. Golden Retriever.

Kam med extra fin eller fin tandning används till hundar med släta eller korta pälsar som t.ex. Labrador. Ibland används kam med extra fin tandning för att avlägsna underull hos trimraser.

Kardor

Kardor finns precis som borstar i många olika utföranden. Form och storlek är en ren smaksak och avgörs av bl.a. hundens storlek och pälskvalité.

Till pälsvården är kardan ett behändigt hjälpmedel vars främsta uppgifter är att avlägsna underull och dött hår under fällperioder samt till att rensa pälsen. Många hundägare väljer också kardan till tovutredning, oftast tillsammans med grovtandad kam.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *