Goda matvanor

Rätt avvägd kost och måttlig motion är väsentliga för att hunden ska utvecklas rätt. Före 1 års ålder är skelettet hos de flesta raserna mycket känsligt och man kan t.o.m. tvingas dämpa deras rörelseiver. Det är mycket viktigt med en rätt balanserad kost med vitaminer och mineraler.

Goda matvanor

De torrfoder som finns i djuraffärerna kan variera mycket i pris, men detta får inte vara den avgörande faktorn för ägaren till hunden, ett billigt foder kan vara bra, men rådgör alltid med uppfödaren om detta redan från början när ni köper valpen. Där kan du få de bästa råden om vad just din hund ska äta för mat.

Ge aldrig hunden godis det bara förstör tänderna, om du vill ge något gott finns det hundgodis i form av små märgkex och andra kexsorter det finns även hundchoklad som inte skadar tänderna.

Om du vill ge hunden något av din egen mat kan du ge det mesta bl.a. ris, potatis, okryddat kött, korv, ägg, ge bara aldrig rå äggvita det bryter ner C-vitaminerna i hunden vilket dom själva producerar. Salt ska man vara försiktig med då det kan ge upphov till diarré och kräkningar, och sen binder det vätskan i kroppen.

Att ge mjölk fungerar på en del hundar, filmjölk däremot kan man ge mot dålig mage och även yoghurt är mycket bra. Tänk också på att de storväxta raserna aldrig ska födas upp på valpfoder, deras skelett växer då för fort och kan i värsta fall växa sönder på hunden. Valpfoder ska bara användas på mindre eller medelstora raser, ex: Chow-Chow ej större.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *