Koppel, halsband m.m.

Koppel kan delas in i två olika grupper, vanliga koppel med fast längd samt rullkoppel med justerbar bandlängd.

Koppel, halsband m.m.

Koppel med fast längd tillverkas vanligtvis av läder, bomull eller terylen. Läderkoppel är mycket slitstarka och behagliga att hålla i. Koppel av bomull eller terylen är smidiga och lätta att stoppa i fickan, dessutom är de billigare än läderkoppel.

Det man bör tänka på är om hunden har tendenser att vilja dra för då bör man inte använda terylen då detta, om hunden rycker till, kan man lätt bränna sig på kopplet om det dras snabbt i handen.

Det finns också vissa dressyrkoppel som är gjorda att fjädra tillbaka lite när hunden rycker. Detta för att minimera för hundägaren vid snabba ryck att få ont i axeln och armen.

Till hundar som har en tendens att vilja bita i kopplet kan man köpa ett läderkoppel men som består till en tredjedel av kedja, oftast närmast hunden, eller helt i kedja men med handtag av läder.. Detta brukar vara ett komplement för de hundar som inte vill tyckas sluta. Att bita i en kedja är dessutom mindre intressant för hunden än läder och bomull.

Numera finns det dessutom s.k. wirekoppel med plastöverdrag.

Välj rätt hundhalsband

Att välja halsband kan vara komplicerat då det finns många modeller i varierande material. Oftast behöver man flera halsband för flera olika ändamål.

Halsband tillverkas vanligast i läder, terylen, bomull och kedja.

Halsband i läder är oftast mycket slitstarka och håller länge medan de i bomull eller terylen är billiga och kanske lämpar sig för den växande valpen.

Halsband av s.k. halvstrypmodell passar bra till vardags men också till enklare dressyrövningar. För att det ska sitta bra ska halsbandet vara ungefär lika stort som hundens hals, men se till att det kan träs obehindrat över hundens huvud.

Stryphalsband bör endast användas i samband med dressyr eller till hundar som lagt sig till med den fula vanan att dra i kopplet. När hunden bär stryphalsband är det viktigt att du engagerar dig i träningen och inte låter hunden dra kontinuerligt. Strypeffekten ska komma plötsligt och endast vi de tillfällen hunden drar nämnvärt. Är du inkonsekvent finns risken att dina signaler feltolkas av hunden och det kan innebära negativa beteenden hos hunden som kan bli svåra att arbeta bort.

Vanliga halsband utan strypfunktion passar bra till alla hundar, både valpen som ska koppeltränas men också i vardagen. Se till att det inte är för litet men ej heller för stort så hunden kan smita ur det.

OBS! Kedja bör ej användas till långhåriga hundar under mer än dressyren då den lätt ge slitskador på pälsen. Hundar som dessutom bär strypkedjor kontinuerligt blir vana vid det obehag som blir när kedjan dras åt och dess effekt som dressyrhjälpmedel minskar.

Det är viktigt att längden på kedjan är väl anpassad till hunden för att ge maximal effekt och för att undvika skador. Kedjan bör vara ungefär 3-5 cm längre än hundens halsmått.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *