Hundsjukdomar

Hundsjukdomar

Allergier hos hund

Det är mycket svårt att allergitesta en hund, så att man får ut något resultat av undersökningen. Man vet i dag att det förekommer foderallergier i form av överkänslighet mot näringsämnen på olika slags hundar. Vissa tål inte höga koncentrationer av äggviteämnen över huvud taget i kosten.

Till dem ger man en reducerad mängd kött och fisk. I vissa fall är hunden bara känslig mot vissa proteiner. Symtomen kan vara klåda, och utslag. Klåda kan även uppstå vid andra orsaker te.x. en smutsig, illa skött och helt hoptovad päls.

Andra orsaker till klåda kan vara loppor och löss, samt skabb, kvalster och svampinfektioner, pollen och kemikalier – textilier, damm, mögel och olika sädesslag, ex råg och kryddor, frukt, ex äpple och ägg.

En annan orsak kan vara analsäcksinflammation, brist på A:vitamin kan ge upphov till hudförändringar i form av allergi, även B:vitamin ger samma effekt.

Buksmärtor/Diarré

Detta kan bero på väldigt många orsaker bl.a. att hunden kanske ätit något olämpligt eller något den inte tålt. Oftast följer diarré i detta fall, kontakta veterinär om det inte går över på 1 dygn.

Även kräkningar förekommer vid buksjukdomar. Diarrén kan även vara blodblandad och vattenlik, nedsatt allmäntillstånd, kontrollera tempen på hunden, (normal temp 38-39 grader är normalt.) Oftast får hunden en påtaglig vätskeförlust vid diarré. Symtomen kan även vara olika former av virus eller bakterier. Olika former av mask ger diarré även blodig.

För stora portioner mat kan ge diarré speciellt om det gäller en valp som är glupsk i maten. Se till att valpen inte äter stenar ute, detta ger i regel både kräkningar och dålig mage, kontakta alltid veterinär om det gäller en valp pga. att man inte får fasta en liten valp, de små späda kropparna tappar då mycket snart stora mängder vätska och hull och det är mycket farligt

Epilepsi

Det är en störning i energifrigörandet i hjärnans nervceller, d v s kontrollen av detta energifrigörandet är skadat. Det kan hos hund debutera i vilken ålder som helst , men vanligast är att det första anfallet kommit innan 2 års ålder.

Symtom: oftast ett förstadium av oro och rastlöshet, varav den erfarne hundägaren vet att ett anfall är på gång. Krampstadiet som varar mellan 1-2 minuter. Hunden skriker först till och sen faller omkull. Kroppen blir stel och andningen upphör och slemhinnorna blir blåa. Sen kommer krampryckningar i hela kroppen hunden sparkar vilt med benen och kan kissa och bajsa där den ligger.

Småningom upphör krampen och hunden ligger uttröttad kvar en stund och reser sig sen. Efteråt kan den få en glupsk aptit och dricka mycket vatten. Men den brukar också vara trött och skygg en stund efteråt. Som tur är finns det bra medicinering mot detta i dag. Drabbade hundraser är bl a keeshond och små pudlar.

Feber

Kan bero på mycket bl,a. att du vaccinerat din hund precis, då kan hunden få en lättare feber som försvinner på ett par timmar. Det kan även röra sig om buksjukdomar, kontakta alltid din veterinär om febern inte ger med sig.

Förgiftningar

Liksom när det gäller småbarn i krypåldern måste man när det gäller en valp plocka undan allt som kan vara skadligt. Alla mediciner och kemikalier ska hållas inlåsta alltså utom räckhåll i ett skåp, så att valpen inte kan komma åt det.

Glykol ger njurskador, hunden slickar lätt detta i sig för det har en sötaktig smak. Det är livsfarligt för hunden även i små mängder. Även bensin, oljor gjorda på mineraler hör hit.

Råttgift ger nedsatt koaguleringsförmåga på blodet och ger allmän svaghet och blodbrist p.g.a inre blödningar. Om olyckan ändå skulle vara framme, kontakta genast veterinär och försök få hunden att kräkas.

Salt får hunden oftast att kräkas, lägg fuktat salt på tungroten och då tvingas hunden att svälja det vilket framkallar kräkning. Magsäcken kan även tömmas hos veterinären (inom 1 timme) efter olyckan. Därefter ges ett motgift i form av injektion och tabletter.

Åtgärder vid olika förgiftningar:

  • Aceton: kräkning, magsköljning.
  • Syror: magnesiumhudroxid, äggvita, olivolja, EJ kräkning.
  • Alkalier: vinäger, äggvita, olivolja, EJ kräkning.
  • Salicylat: kräkning, vätskebehandling på sjukhus.
  • Sömnmedel: kräkning i tidigt skede.

KONTAKTA ALLTID VETERINÄREN FÖRST!!!

Magen och tarmar

De vanligaste symptomen för mage-tarmproblem är kräkningar, diarré, förstoppning och blodig avföring. Symptomen kan vara mer än detta men i regel de som kvarstår efter 12 timmar bör undersökas av veterinär.

Kräkningar kan orsakas av en lätt maginfektion eller att hunden ätit något olämpligt men om de kvarstår eller blir försämrade kan det handla om allvarliga sjukdomar som valpsjuka, leverinflammation, parvovirusinfektion, kraftigt maskangrepp eller stopp i tarmarna.

Diarré kan bero på en enkel tarmretning men kan också vara ett allvarligt tillstånd om farliga bakterier eller virus är inblandade eller också vid vissa typer av förgiftning och allergier. Oavsett bör man inte vänta för länge med att uppsöka veterinär.

Blod i avföringen kan bero på flera faktorer. Det kan vara så att en liten vass benbit skrapat upp slemhinnan till den fruktsamma smittsamma leverinflammationen. Upphör inte blödningarna på 24 timmar ska veterinär kontaktas.

Om hunden drabbas av magsjuka kan du börja med att lindra symptomen genom att låta hunden svälta 1-2 dygn, men har den både kräkning och diarré är det viktigt att den får i sig vätska om den förlorar. Det bästa är att ge den sockerlösning eller vätskeersättning som finns på Apoteket.

När hunden piggnar till igen är det viktigt att du inte återgår på en gång till vanlig utfodring utan att du successivt ökar dosen mat i en vecka. Börja med risavkok och öka med välling eller liknande samt blanda i ytterst lite mat i varje portion.

Hos valpar händer det att de får i sig främmande föremål som nappar, leksaker etc. och misstänker man detta bör man omedelbart kontakta veterinär som genom röntgen avgör vilka åtgärder som ska vidtas.

Urinvägarna

Vanliga tecken på problem i urinvägarna är svåra urineringar, ofta och mindre/stora mängder samt ökad törst. Man kan också se blod i urinen.

Om du misstänker att hunden har problem eller symptom av dessa slag ska du omedelbart kontakta veterinären. Det kan vara blåskatarr, urinvägsinfektion, urinsten eller njurbesvär. Dessa är vanligast och behandlas med antibiotika eller operation. Om hunden har dessa symptom är det viktigt att se till att den har tillgång till rikligt med vätska.

Blåskatarr kan lätt botas med medicin.

Urinsten: konkrement i urinvägarna hos hund återfinnes i de flesta fall i urinblåsan, mycket sällan i njurarna. Vid urinblåssten är symtomen att hunden kissar ofta och ibland finns det blod i urinen och att hunden gör försök till urinering men utan resultat.

Hos hanhunden som har ett trångt urinrör utan möjlighet till att vidgas, medför detta att avgången av mindre stenar till urinröret totalstopp. Detta måste genast avhjälpas, annars kan det sluta med urinförgiftning. Stenarna avlägsnas kirurgiskt. På hanen via bukväggen och blåsan, dels via urinröret, oftast strax bakom penisbenet.

Hos tiken kan mindre stenar avgå genom urinröret, förloppet ho en tik blir i regel mycket tystare än hos hanen.

Njursjukdomar kräver noggrann diet och övervakning. Hundar med kroniska njurbesvär kan leva ett relativt normalt liv bara den får tillgång till rikligt med vatten och en väl avpassad kost med låg andel fullvärdigt protein och låg fett- och salthalt, för att minimera proteinförluster.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *