Hundens tänder
Hundens tandvård är ibland eftersatt men i allra högsta grad nödvändig. Tandsten är idag en mycket vanlig åkomma som, om man inte behandlar det i tid, ger upphov till tandköttsinflammation med påföljden tandlossning.
Valpens mjölktänder är i varje käkhalva: 3 framtänder, 1 hörntand, 3 främre kindtänder, ”(premolarer”) tillsammans 28 tänder. Framtänderna byts ut vid 2-5 mån ålder, de permanenta hörntänderna kommer vid 5-6 mån ålder och de främre mjölkkindtänderna byts vid 6- mån ålder, och de bakre kindtänderna vid 5-7 mån ålder.
När valpen bytt tänder till sina permanenta har den 42 st tänder. Tandbytet brukar ske utan problem, men fall har påträffats när valpen fått feber eller är öm i tandköttet, den vill inte tugga för detta gör ont. Det händer att vissa hundar inte tappar sina hörntänder utan får dubbla hörntänder på båda sidorna i käken , de gamla mjölktänderna bör då tas bort av en veterinär.
Tandsten är en grön-gul-brun, hård beläggning som i svårare fall täcker större delen av tanden. Mesta drabbade är hörntänderna samt de bakre kindtänderna.
Man kan förebygga tandsten genom att då och då borsta tänderna på hunden med en speciell ”fingertandborste”.
En s.k. ”fingertandborste”
Denna sätter man på pekfingret, som en fingerborg, och sedan borstar mjukt. Med denna kommer man lättare in längst bak i munnen på hunden men också har man bättre känsla än med en traditionell tandborste.
Man bör inte använda vanlig tandkräm utan det finns en tandpasta avsedd för hundar. Hör med fackhandeln.
En variant av tandstensskrapa
Har man en hund som ligger lugnt och stilla kan man själv försöka att skrapa bort lindrigare tandsten med en tandskrapa. I svårare fall bör man kontakta en veterinär för att kunna ge hunden lite lugnande.
Har hunden svårare tandsten krävs det att hunden får en lättare narkos och sedan så slipar veterinären bort tandstenen med ett speciellt instrument.
Hur upptäcker man tandsten?
Tandsten ger en illaluktande andedräkt hos hunden och man kan själv se dessa färgade förändringar på tanden. Se till att ha bra lyse om du ska titta in längre bak i munnen.
Det finns dock ingen generell ålder på hunden när tandsten uppkommer utan det är flera faktorer som avgör detta. Bland annat om hunden enbart får uppblött foder så är det lämpligt att hunden får något att tugga på emellanåt som t.ex. ett tuggben. Sedan bör man ha i åtanke att tandsten kan delvis vara ärftligt. Men det kan också vara så att munhygienen är dåligt skött varpå problem med tänderna kan uppstå.
Hundar av högre ålder får mer tandsten och detta beror på att deras salivsammansättning är sämre än hos yngre hundar. Även hos yngre hundar som har tandsten i generna kan det vara så att deras salivsammansättning är lika som en äldre hunds. Detta ger då upphov till tandsten vilket kommer i tidig ålder.